Rajčatový salát, to je prostě letní radost. My oba rajčata milujeme, takže sezóna nás opravdu těší. Navíc v tržnici jsme sehnali opravdový skvosty. Stejný postup jako na rajčatovou vodu by se dal použít i na rajčatovou polévku, tou se proslavil třeba náš kamarád Marek Fichtner. Samozřejmě, že když máte čerstvá rajčata, jsou skvělá i sama o sobě. Ale pokud byste si dali něco sofistikovanějšího, tady máte inspiraci.
Na 4 porce budeme potřebovat:
6 velkých rajčat
800 g mix rajčat
20 g bazalky
80 g kozího sýru
1 limetu
1/2 vanilkového lusku
200 ml olivový olej
20 g sušených rajčat
2 lžíce cukru
2 lžíce vinného octu
sůl, pepř, krutony
Nejdříve si připravíme rajčatovou vodu. Celá rajčata nakrájíme na malé kousky a vložíme do mixéru. Přidáme cukr, ocet, sůl a rozmixujeme dohladka. Potom vložíme do utěrky a necháme přes cedník samovolně překapat. Je lepší nemačkat a nechat to samospádem být, dokud vše nevyteče. Ideální je lednice, ale můžete to klidně zavěsit na kliku. Trvá to různě, občas ale i celkem dlouho, záleží na zralosti rajčat. Výsledek je ale úžasný, voda je uplně čirá. Nakonec ji dochutíme, tak, aby chutnala jako rajčatový salát, tedy sladkokysele.
Do olivového oleje vložíme vyškrabanou vanilku a přivedeme na 80 stupňů. Necháme vystydnout a máme perfektně sladký navoněný olej.
Rajčata nakrájíme na různé kusy, solíme až nakonec, přidáme krutony, natrhaný kozí sýr, bazalku, nakrájená sušená rajčata a zastrouhneme limetovou kůrou. Vše přelijeme bohatě rajčatovou vodou a vanilkovým olejem. Dobrou chuť!