Jsme moc rádi, že naše spolupráce s Bzeneckou octárnou pokračuje i v letošním roce. Mimochodem: je to rok památný, slaví totiž sto let! Takže budeme nakládat, grilovat i vařit, a to všechno nakyselo. Jako první jsme vybrali sekanou: klasiku, kterou jsme se chystali udělat už poměrně dlouho. Doplnili jsme ji o narychlo naložené okurky (my tomu říkáme rychlopickles). Ty totiž miluju! Zkuste je a budete na tom stejně. Použili jsme novinku, a to ocet s chutí bylinek. Je to mix vinného a lihového octa, který se na saláty a zeleninu celkově hodí skvěle. Jdeme na to!
Na 4 porce budeme potřebovat:
500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
60 g strouhanky
60 g mléka
sůl, pepř
1 lžičku majoránky
1 lžíčku česneku (nakrájeného najemno)
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžičku celého kmínukaše
800 g oloupaných brambor (typ C, nebo prostě ty, co používáte na kaši)
200 g mléka
100 g másla
sůlsalát
20 g bzeneckého octa s chutí bylinek (speciál na saláty)
10 g plnotučné hořčice
10 g javorového sirupu
10 g soli
100 g olivového oleje
1 salátovou okurku
3 snítky oregana
Maso a zbytek surovin si důkladně promícháme. Necháme si trošku hořčice na potření masa před pečením, které ještě posypeme kmínem. Dobré je si namočit ruce, vytvarovat šišku a uhladit dohladka. Pečeme s troškou vody na 170 stupňů, zhruba 40 minut.
Brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě doměkka. Potom vycedíme a rozšťoucháme. Rozmícháme v kuchyňském robotu a přidáme teplé mléko s máslem. Dosolíme a vyšleháme dohladka.
Ocet, hořčici, sůl i sirup rozkvedláme metličkou dohladka a postupně přikapáváme olej, dokud se nevytvoří hustší dresink. Okurku nakrájíme na tenké plátky a smícháme s dresinkem. Necháme alespoň 10 minut marinovat a znovu promícháme. Přidáme čersté oregáno a můžeme servírovat. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.