Tenhle recept je naprostá klasika. My jsme si ji ještě teda trochu vyšperkovali finálním zauzením (Honza dostal k Vánocům udící pistoli a konečně jsme ji využili). Jediné, na co si musíte dát pozor je kvalita mušlí. Pokud jsou zasyrova otevřené, zkuste na ně poklepat. Když se zavřou, můžete se do toho pustit, když ne, hoďte je radši rovnou do koše.
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 kg očištěných slávek
1/2 cibule
1 větvičku estragonu
100 ml bílého vína
sůl, olivový olej
máslo
bagetu nebo jiný oblíbený chleba
Na trošce oleje opečeme najemno nakrájenou cibulku a přilijeme víno. Necháme odpařit alkohol a přidáme dobře očištěné slávky i větvičku estragonu. Přiklopíme pokličkou. Vaříme cca 3 minuty než se slávky otevřou. S hrncem je dobré zaklepat, aby se slávky promíchaly a neunikla pára. Poté slávky vyndáme a rychle svaříme vývar na polovinu, můžeme přidat pár kostiček másla anebo ještě trochu oleje. Přelijeme přes slávky a servírujeme s opečenou bagetkou. A co k tomu budeme pít? Ideálně samozřejmě champagne! Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s #moethennessy.