Soba nudle jsem poprvé ochutnal v Japonsku a byla to láska na první pohled. Samotné slovo soba v japonštině znamená “pohanka” a dnes je to zároveň synonymum pro tyto skvělé pohankové nudle. Podávají se studené nebo teplé – pro dnešní recept jsem zvolil studenou variantu.
Na 2 porce budeme potřebovat:
2 porce soba nudlí (nudle jsou rozděleny do porcí v balení, koupit je můžete ve vietnamských marketech nebo např. v Tescu)
1 kuřecí prso
1 mrkev
1 červenou papriku
1 jarní cibulku
30 g mungo výhonků
20 g zázvoru
20 g cukety
ChilliMarináda
30 ml rýžového vína Shaoxing
30 ml rybí omáčky
20 ml sójové omáčky Healthy boy brand (tu používám nejraději, je z Thajska)
10 g hnědého cukruTěstíčko
1 vejce
100 g solamylu
100 g hladké mouky
10 g bílého sezamuSójový vinaigrette (cca 10 porcí, lze uchovat v lednici)
3 g oloupaného zázvoru
1 Chilli birds eye
8 g celého česneku
35 ml sezamového oleje
50 g bílého cukru
290 ml sójové omáčky
140 ml bílého balsamicového octa
Kuřecí prso stáhneme z kůže a nakrájíme na menší kousky. Maso naložíme do marinády alespoň na půl hodiny.
Mezitím smícháme všechny suroviny na těstíčko. Namarinované kousky kuřete nejprve obalíme v mouce a poté ve výsledné směsi. Smažíme v horkém oleji asi na 170 stupňů nebo jako řízek na pánvi (každopádně dozlatova). Po dosmažení kousky osušíme.
Dále si připravíme vinaigrette, a to jednoduše – všechny ingredience rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Udělal jsem ho trochu víc, ale nebojte se – v lednici vám vydrží i dva týdny a využití pro něj určitě najdete. Je totiž tak trochu návykový!
Soba nudle uvaříme ve vodě doměkka a vychladíme v ledové vodě. Necháme vykapat.
Zeleninu nakrájíme na tenké proužky a opečeme na sezamovém oleji, nakonec přidáme mungo výhonky. Vychlazené soba nudle promícháme se 4 lžícemi sojového vinaigrettu. Nakonec ozdobíme semínky sezamu a podáváme se smaženým kuřetem.