Strašky jsme objevili úplně náhodou, když jsme kupovali ryby. Vypadají trochu jako vetřelci z hlubin nebo jako štěnice z Matrixu (jak je pak museli vysát Neovi z pupíku). Tak jako tak, jejich chutné maso rozhodně stojí za ochutnání. Tento recept ale bude fungovat i s krevetami nebo třeba hovězím masem.
Na 2 porce budeme potřebovat:
200 g rýžových nudlí
čtvrtku manga
5 strašků
30 g makadamových ořechů
30 g sójového vinaigrettu
10 g jidášova ucha (sušeného)
1 cuketu
50 g okurky
50 g bílého chřestu
1 limetu
1 lžíci ústřicové omáčky
1 lžíčku Srirachy
česnekové výhonky
Na obalení
1 vejce,
100 g hladké mouky
sůl, pepř
Rýžové nudle zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme změknout zhruba 10 minut. Můžeme k nim přihodit i jidášovo ucho. Nudle scedíme a zatím dáme stranou. Z hub odstraníme tvrdé středy, očistíme je a nakrájíme na tenké proužky. Ořechy orestujeme.
Strašky je potřeba oloupat a očistit. Nejlepší jsou na to nůžky. Obrátíme straška “na záda” a podélně nastřihneme. Potom je už je celkem jednoduché vyloupnout maso: skořápky můžeme použít na jiný recept. Masa je uvnitř poměrně málo a po usmažení se neuvěřitelně smrskne zhruba na polovinu, takže si strašků raději kupte dostatek.
Strašky nakrájíme na menší kousky, osolíme a obalíme v mouce. Potom rozšleháme vejce s troškou mléka, zamícháme mouku a vymícháme hladké těsto. Maso v něm obalíme a smažíme na 170 stupňů dozlatova. Osušíme na kuchyňské utěrce a hned osolíme.
Zeleninu nakrájíme na proužky, přidáme houby, zarestujeme na trošce oleje (kromě okurky, tu používám syrovou), přidáme nudle a prohodíme. Přilijeme ustřicovou omáčku, vinaigrette a Srirachu. Vše nandáme na talíř, přidáme mango na proužky, ořechy a strašky. Nakonec dozdobíme česnekovými výhonky a plátkem limety.