Šunková rolka je klasika. Zapomeňme na oslizlý retro, když je dobře připravená, je prostě skvělá. Místo obligátní kudrnky jsme použili klíčky, co jsme sami vypěstovali (tady to byla rukola). A jak nás vůbec napadla šunková rolka? Díky Dickensovi. Posledních pár měsíců jsme totiž se skupinou #klasikomilove četli pořádný bichle a já si vybrala Malou Dorritku. Jak už je u Dickense obvyklé, velká část románu se odehrává ve vězení, kde Arthur Clennam v jedné scéně baští né úplně povedený šunkový závitek s kapustou. S kapustou! No, prostě jsme si říkali, že klasická česká šunková rolka by Arturovi pobyt v kriminálu zpříjemnila mnohem víc.
Na 2 porce budeme potřebovat:
200 g smetany na šlehání
100 g šunky
20 g čerstvého křenu
sůl
bylinky na ozdobu (třeba řeřichu nebo rukolu)
Smetanu vyšleháme dotuha s troškou soli. Vložíme do cukrářského pytlíku a plátky šunky naplníme. Potom zarolujeme a ozdobíme zbytkem šlehačky. Nahoru nastrouháme křen (podle jeho a naší síly). Dozdobíme řeřichou nebo jinými bylinkami. Dobrou chuť!