Odmalička miluju želé a všechno, co ho aspoň vzdáleně připomíná. Když jsem před pár lety objevila tapioku, věděla jsem, že to bude láska na celý život. No a v kombinaci s kokosem a citrónovou verbenou je to prostě bomba. Přidali jsme ještě blumy a ostružiny, co jsem před koncem prázdnin dovezla z chalupy, mňam!
Na 4 porce potřebujeme:
200 g tapiokových perel
300 ml kokosového mléka
50 ml šťávy z červené řepy
1 švestku
20 ostružin
1 nektarinku
1 blumu
4 špendlíky
15 lístků citrónové verbeny
30 g cukru krystal
20 g medu
oxalis a mátu na dozdobení
Nejdříve připravíme tapiokový chips. Uvaříme polovinu tapioky ve 400 ml vody, mělo by to trvat max 15 minut. Jakmile je tapioka uvařená, přidáme šťávu z červené řepy. Směs nalijeme na plech, (ideální je použít silikonovou matraci) a sušíme v troubě na 100 stupňů asi hodinu. Troubu je třeba často otvírat, aby se vlhkost dostala ven. Jakmile je směs suchá a můžeme celý plát otočit, vytáhneme z trouby. Připravíme si rendlík s olejem, který zahřejeme na 190 stupňů a nalámané chipsy v něm postupně osmažíme: že jsou ready poznáme tak, že vypufují (viz foto).
Zbytek tapioky vaříme v kokosovém mléce společně s cukrem a medem. Nakonec přihodíme lístky verbeny, které můžeme lehce posekat, jde o to aby byla směs krémová (podobně jako rizoto), občas je potřeba přidat trochu mléka, záleží jak jsou perly velké.
Pudink nalijeme na talíře nebo do skleniček, ovoce nakrájíme a dozdobíme. Můžeme podávat! Dobrou chuť 🙂
Za zapůjčení talíře značky Pordamsa děkujeme Premium Gastro