Jak už určitě víte, nejsme žádný velký pekaři ani cukráři. Občas se do toho ale pustíme a tentokrát to dopadlo docela dobře. Výsledkem je parádní tarte tatin, aneb obrácený jablečný koláč. No, uznávám, že to neni takovej ten dokonalej instavýrobek (i když se nám podařilo zakrýt pár vizuálních nedostatků listím, protože se v tom foodstylingu dost zlepšujem :)). Ale chuťově byl fakt skvělej.
Budeme potřebovat:
6-8 jablke Granny Smith (nebo použijte svá oblíbená: dobře budou fungovat trochu kyselejší druhy)
Na těsto
250 g prosáté hladké mouky
špetku soli
150 g studeného másla
1 celé vejce
60 g cukru krystalNa karamel
150 g cukru krystal
100 g změklého másla
2 lžíce vody
špetku mletého kardamomu
špetku mleté skořice
špetku mletého badyánu
Nejdříve si připravíme těsto. Studené máslo nakrájíme na malé kostičky a promneme s moukou dokud se nespojí, potom přidáme cukr, vejce i špetku soli. Hněteme maximálně 30 vteřin, dokud se vše krásně nespojí. Radši méně než více. Zakryjeme fólii a vložíme na dvacet minut do lednice.
Jablka oloupeme a rozkrojíme napůl. Vydlabeme středy a vykrojíme bubáka i tvrdou vrchní část u šťopky. Podle velikosti jablek i pánve volíme počet jablek, která budeme potřebovat. Ideální je menší teflonová pánvička nebo dortová forma o průměru 20 cm. Jakékoli volné místo bude dělat neplechu, a proto je lepší naskládat jablka s karamelem těsně vedle sebe.
Připravíme si karamel. Do kastrůlku dáme vodu, cukr a přivedeme k varu. Když se voda vypaří a cukr rozpustí, necháme zezlátnout a těsně předtím, než je opravdu hnědý, přidáme máslo i koření. Už nevaříme a krouživým pohybem pánve necháme máslo rozpustit. Tím se zahustí karamel. Přelijeme do formy, ve které budeme koláč péct. Nahoru naskládáme jablka dokolečka a doprostřed dáme ještě dvě půlky směrem k sobě.
Těsto si rozválíme na šířku zhruba 6-8 mm a podle formy vykrojíme dokulata. Přiklopíme na koláč a snažíme se kraje trošku vsunout dovnitř. Do těsta uděláme několik malých dírek a pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut. Po upečení těsta dozlatova necháme ještě 20 minut odpočinout a potom pomocí přiklopeného talíře otočíme. Dejte pozor, aby vám něco nekáplo na ruku. Můžete se snadno spálit. Servírujeme se zmrzlinou nebo třeba jogurtem. Dobrou chuť!