První houby, kopřivy, pampelišky: po dlouhé zimě konečně znamení bujného jara. Kopřivy jsou celkem náročné na sbírání, ale stačí je jen otrhat a spařit. Můžeme je připravit podobně jako špenát, uvařit polévku nebo zkusit pomazánku. Normálně vyrážíme na hříbky až koncem léta, ale letos mě zachvátila mánie jarních hub, které jsou opravdu lahodné. Jenom pozor, aby to byly ty správné, jinak by to mohlo dopadnout špatně.
Na 2 porce budeme potřebovat:
200 g oblíbených těstovin
50 g kopřiv
1 stroužek česneku
50 g závojenky podtrnky (nebo jiných hub)
30 g strouhaného parmezánu
30 ml sherry
40 g másla
sůl, pepř, olivový olej
Kopřivy obereme (používáme jenom listy), spaříme v horké vodě a vychladíme v ledové vodě. Přebytečnou vodu vymačkáme a překrájíme je na menší kousky.
Stroužek česneku lehce rozmáčkneme a opečeme na olivovém oleji. Houby nakrájíme na menší kousky a přidáme na pánev. Osolíme a opepříme. Přidáme nasekané kopřivy a sherry. Necháme odpařit alkohol. Přidáme uvařené těstoviny a trošku vody, ve které se vařily. Promícháme, přidáme máslo, aby se utvořila emulze a bohatě opepříme.
Můžeme servírovat. Nakonec zastrouháme parmezánem.
Vinné párování sommeliéra Martina Procházky z Wine Up:
Jarní recept, sluníčko a příjemné počasí si zaslouží odpovídající svěží víno. Kopřivy, parmezán, česnek, houby – to vše už ve mne jasně evokuje konkrétní odrůdu, perfektně se hodící pro tuto příležitost. Je to Sauvignon. Svojí specifickou výraznou aromatikou perfektně podpoří ony jarní tóny přírody, svojí výrazností si precizně poradí i s parmezánem a houbami. Hledejte spíše Sauvignon evropského typu, ne příliš přearomatizovaný, jako bývají často ty z Nového Zélandu. Hledejte suchý, šťavnatý, ale s dostatečným tělem. Decentní práce se sudem, tak jak to umí třeba ve francouzské oblasti kolem řeky Loiry, také není na škodu. Zkuste třeba náš základní z vinařství Joseph Mellot nebo jeho preciznějšího bratříčka z nejvyhlášenější oblasti této odrůdy a zároveň jejího rodiště ze Sancerre. Parádní, méně aromatický ale velmi dobře vyvážený a strukturovaný je i přírodní Sauvignon od našeho kamaráda Jakuba Zborovského ze Syfany nebo velmi jemný a sofistikovaný Sauvignon z Krásné hory.