Občas se člověku prostě nechce trávit večer u plotny, a tehdy nastává čas na nějakou chutnou rychlovku. Tento recept je snadný, časová náročnost je minimální a zvládne ho i začátečník. Nejdůležitější je, aby výsledná pasta nebyla suchá: v Honzových očích existuje jen málo větších prohřešků než suché těstoviny, a také musí být uvařeny al dente.
Na dvě porce budeme potřebovat:
200 g spaghettini
5 krémových žampionů
10 vlašských ořechů
20 ml ořechový olej
50 g polníčkového salátu
30 g vyzrálého sýru gruyère (ne příliš vyzrálého)
200 ml smetany na šlehání (třicetiprocentní)
3 okry
bazalka na ozdobu
Postup
Nejdříve dáme vařit vodu. Těstoviny potřebují prostor, takže na 100 g použijeme alespoň 2 litry vody a zhruba 20 g soli.
Očištěné žampiony nakrájíme na menší kousky, okru nakrájíme na kolečka, ořechy lehce posekáme a sýr nastrouháme.
Jakmile se voda vaří, vložíme pastu. Na pánvi lehce opečeme ořechy a žampiony: použijeme ořechový olej. Osolíme. Přidáme okru a orestujeme. Vždycky, když něco vařím solím průběžně. Se solí se musí vařit.
Všechny suroviny přendáme z pánve na talíř. Pánev zalijeme smetanou a necháme ji lehce zredukovat.
Pastu scedíme a přidáme do pánve se smetanou společně s trochou vody, ve které se vařila. Párkrát prohodíme.
Spaghettini natočíme na pinzetu a vložíme na střed talíře. Zalijeme smetanou, přidáme žampiony, okru a ořechy. Dozdobíme nastrouhaným sýrem, polníčkem a bazalkou. Buon appetito!