Trhané jehněčí je opravdu velká paráda. Od kamaráda na chalupě jsme koupili celé jehně, takže nouze si na nás tuhle zimu nepřijde. Honza měl ten geniální nápad, že tortillu doplní o domácí tatarku, kam nasekal i naši nakládanou zeleninu a výsledek je prostě skvělej. Mňam!
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 kg jehněčí kýty (může být s kostí)
1 mrkev
1 cibuli
1 petržel
3 stroužky česneku
1/2 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky fenyklových semínek
1 lžičku koření Za’atar
sůl, pepř
1 dcl bílého vína
2 dcl horké vody30 g Wild Wild Veg
30 g okurky
30 g majonézy
30 g bílého jogurtu
pár lístků thajské bazalky
sůl, pepř
6 ks pšeničných tortil
Maso si nakořeníme a necháme marinovat přes noc.
Zeleninu nakrájíme na menší kousky. Maso opečeme na trošce oleje dozlatova a přidáme i zeleninu, opečeme na barvu a přilijeme víno. Necháme odpařit alkohol a přidáme vodu.
Zaklopíme a pečeme v troubě zhruba 1 hodinu na 180 stupňů. A potom podle potřeby na 150 stupňů zhruba další 2 hodiny.
Když maso odpadá od kosti, obereme ho a zeleninu i s výpekem propasírujeme na omáčku. Na trhané maso je dobré použít vidličku.
Výpek potom z větší části zbavíme tuku a podle hustoty a síly buď zredukujeme anebo naopak naředíme vodou a rozmícháme. My jsme vodu museli přidat, omáčka byla dost silná i slaná. Zhruba polovinu pak vrátíme do masa a celkově dochutíme. Občas bývají jehněčím tučné kousky a je na každém, jestli je tam nechá nebo ne.
Masem naplníme tortily, pevně zarolujeme a opečeme pomalu na suché pánvi. Do tortilly samozřejmě můžeme přidat i nějakou zeleninu nebo salát: fantazii se meze nekladou.
Naloženou zeleninu Wild Wild Veg nakrájíme na malé kousky a rozmícháme s majonézou i jogurtem. Okurky nakrájíme na menší kostičky a přidáme do směsi. Osolíme, opepříme a přidáme i lístky bazalky.
Rolky s trhaným masem nakrájíme na menší kousky a servírujeme s tatarkou. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s Titbit, s.r.o.