Tuňáka prostě miluju, ať už syrového nebo z plechovky. Protože to s ním ale v posledních letech nevypadá moc dobře, snažím se jeho spotřebu omezovat. A když už si ho koupím, snažím se volit kvalitnější značky, co alespoň trochu zajímá to, co se v oceánu děje. Shodou okolností jsme dostali k otestování novou příchuť Rio Mare, a to pepř a citrón. Parádní záležitost! Samotný je celkem pikantní, ale do salátu se hodí perfektně.
Tenhle recept je super jednoduchý. Je to podivné, ale tuňák a fazole se k sobě prostě skvěle hodí, je to klasická kombinace. Tak to zkuste!
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 plechovku tuňáka Rio Mare (příchuť pepř a citrón nebo klasika)
1/2 fenyklu s natí
1 menší cibuli
1 citrón
150 g uvařených bílýcch fazolí
1 rajče
3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Fazole si uvaříme v kuřecím nebo zeleninovém vývaru, je lepší je přes noc namočit do vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na mandolíně na slabé plátky, kolečka rozdělíme jednotlivě a zakápneme citrónovou šťávou. Fenykl nakrájíme natenko, můžeme znovu použít mandolínu a zelene vršky si schováme na ozdobu. Z rajčete vykrájíme semínka a nakrájíme na menší kousky.
Fazole smícháme se všemi ingrediencemi, ochutíme olejem, citrónovou šťávou a nakonec zamícháme tuňáka. Jde o to, aby se co nejméně rozdrtil. Navrch nastrouháme citrónovou kůru, kolečka cibule a fenyklovou nať. Dobrou chuť!