Loni jsme se rozhodli nezanedbat ani Valentýna a poprosili jsme Ondru, aby udělal nějaký hezký dezert k nám na blog. Dopadlo to nakonec až letos 🙂 Ale dvojitě! Rozhodli jsme se totiž, že to pojmeme trochu jako výzvu, druhý valentýnský recept si připravil Honza a vy se můžete rozhodnout, který se vám líbí víc. Najdete ho tady.
Ondra do svého receptu zapojil fakt hodně komponentů a ten výsledek byl skvělý. Ale nelekněte se, dobře bude fungovat i samotný mousse s čerstvými jahodami, k tomu můžete přidat třeba i sušenku. Nebo se do toho pusťte od podlahy a zkuste to komplet!
Na 4 porce budeme potřebovat:
Sušenka
75 g měkkého máslo
80 g cukru
25 ml olivového oleje
2 žloutky
130 g hladké mouky
½ lžíčky kypřícího prášku
špetku soli
V mixéru vymícháme cukr s máslem, přidáme olivový olej, žloutky a vymícháme do hladké textury. Prosejeme mouku s kypřícím práškem a špetkou solí a postupně přisypáváme do směsi, dokud se směs nespojí v hladké těsto.
Vyválíme na tloušťku 3-5 mm, vložíme na plech a necháme odpočinout alespoň na 30 minut. Pustíme troubu na 160°C. Pečeme cca 10-12 minut, sušenka musí být lehce dozlatova.
Vytáhneme z trouby a ještě teplé nakrájíme na požadovaný tvar.
Bezlepkový čokoládový sponge
70 g másla
40 moučkového cukru
2 lžíčky kakaa
110 g tmavé čokolády
4 lžoutky
4 bílky
60 g cukru
Troubu rozehřejeme na 180°C. Rozpustíme máslo v rendlíku, stáhneme z ohně a prosejeme do rendlíku moučkový cukr a kakao. Důkladně rozmícháme.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nebo poprosíme Honzu Kaplana, aby ji rozpustil v mikrovlnce 🙂 Do čokolády přilejeme máslovou směs.
Bílky vyšleháme nejdříve pomalu a když směs nabírá objem, zvýšíme intenzitu šlehání a přisypáváme cukr: chceme polotuhou konzistenci. Postupně vkládáme směs vyšlehaných bílků do čokoládové směsi. Naneseme na pekáč s pečícím papírem a vložíme do trouby. Pečeme na 160°C asi 25 minut (testujeme špejlí).
Čokoládová pěna
170 g čokolády Valrhona Strawberry Inspiration
60 g másla
2 žloutky
5-6 velkých bílků
Rozpustíme čokoládu s máslem a vmícháme žloutky. Z bílků a cukru vyšleháme meringue (viz sponge). Opatrně spojíme dohromady. Necháme vychladnout, poté přemístíme do cukrářského pytlíku.
Disk temperované čokolády
Ve vodní lázni opatrně rozpustíme asi 70 g čokolády a postupně přidáváme další kousky (chladíme), dokud nedosáhneme 27°C, vrátíme na chvíli nad páru a přivedeme na 29-30°C. Rozprostřeme paletkou na pečící papír, necháme vychladnout.
Želé z Champagne
120 ml champagne
1-2 plátky želatiny
Do studené vody vložíme plátky želatiny. Ohřejeme Champagne (to trvá vyloženě pár sekund, tak neodcházejte od plotny). Vmícháme želatinu a necháme vychladit ve vhodné nádobě.
Ibišek, chilli a jahoda – zmrzlina
120 g glukózy
250 ml vody
400 jahodového pyré
1 citron
chilli vločky
10 g ibišku
Rozpustíme glukoźu s cukrem a přidáme ibišek a chilli. Necháme infuzovat cca 20 minut. Přecedíme a smícháme s jahodovým pyré. Dáme do stroje na zmrzlinu.