Letos jsme si řekli, že vás o Vánocích nebudeme zanedbávat a došlo nám, že jsme vlastně v sérii polévkových receptů zapomněli na tu rybí! Ta samozřejmě na vánoční tabuli nesmí chybět a už nějakou dobu ji pro nás vaří Honza. Tahle verze má úspěch u všech členů rodiny, tak si ji doma taky zkuste uvařit.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
kosti z jednoho kapra (hlava, kostra, ořezky)
1 mrkev
2 lžíce oleje
1 petržel
100 g celeru
50 g pórku
1 cibuli
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 lžíce mouky
1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
1/2 lžičky celého kmínu
30 g másla
1 dcl bílého vína
1 lžíce posekané petrželky
50 g jiker
50 g mlíčí
špetku muškátového květu
citrón
2 dcl mléka
3 plátky bílého chleba na krutony
sůl, pepř
Nejdříve si připravíme rybí vývar. Ideální je na to kořenová zelenina, ale my jsme použili všechny odkrojky i slupky ze zeleniny, kterou jsme pak dali do samotné polévky. Můžete použít i slupku z cibule nebo zeleninu, kterou si třeba schováváte doma v mrazáku.
Na trošce oleje opečeme zeleninu než změkne, přidáme bílé víno a necháme vyvařit alkohol. Potom přidáme rybí kosti i hlavu, z které jsme nůžkami vystřihli žábry. Zalijeme vodou, ale jen tolik, aby se potopily kosti. Přidáme bobkový list a nové koření. Vývar osolíme a opepříme. Vaříme zhruba 20 minut a potom přecedíme. Vývar necháme odstát ve vyšší nádobě, kapr je často celkem tučný a je třeba sebrat tuk. Obereme si maso a schováme ho na později.
Na trošce oleje s máslem opečeme najemno nasekanou cibulku a necháme zesklovatět, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, kmín a restujeme dokud zelenina nezesklovatí. Přidáme zázvor a mouku. Znovu zarestujeme. Přidáme vývar, bobkový list a nové koření (stejně jako do vývaru) a necháme provařit. Přidáme najemno nakrájený pórek a i jikry, necháme provařit a přisypeme i maso, které jsme obrali z kostí. Osolíme a opepříme. Na pánvi zpěníme palec másla a na něm opečeme nakrájené mlíčí. To přidáme do polévky a necháme už jen zavařit. Přidáme muškátový květ a citrónovou šťávu. Můžeme zjemnit mlékem a servírujeme s opečeným bílým chlebem a petrželkou. Dobrou chuť!