Vepřové se v Čechách drží dlouhodobě na vrcholu, ale u nás doma ho jíme výjimečně. Nedá se říct, že bychom ho nějak vědomě vynechávali, je prostě tolik skvělých věcí, které musíme stihnout sníst! Tentokrát jsme si dali kotletu a Honza k tomu přidal karamelizovaná jablka s tvarohovým křenem. Jablka, křen a vepřové: to je kombinace, která funguje perfektně.
Na 2 porce budeme potřebovat:
2 vepřové kotlety s kostí
100 g sušených červených fazolí
400 ml kuřecího vývaru
20 g slaniny
1 cibuli
100 g měkkého tvarohu
20 ml mléka
30 g strouhaného křenu (ideálně štýrského)
1 jablko
10 g cukru
sůl, pepř
20 g másla
pár kyselých hub na ozdobu
Nejdříve si uvaříme fazole. Nejlepší je, když je namočíme přes noc do vlažné vody. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje, orestujeme rozkrojenou cibuli, slaninu a přidáme fazole. Zalijeme kuřecím vývarem a vaříme zhruba 1,5 hodiny doměkka. Scedíme, fazole osolíme a přidáme polovinu másla. Zamícháme a opepříme.
Kotletu osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na pánvi dozlatova. Přidáme máslo a tím ho přeléváme. Trvá to asi 5-7 minut podle toho jak je tlustá. Necháme odpočívat.
V trošce mléka rozmixujeme ručním mixérem křen a zamícháme ho do tvarohu. Osolíme.
Jablko rozkrojíme na 8 měsíčků, vykrojíme jádřinec a obalíme v cukru. Potom pečeme na suché pánvi dokud nezkaramelizují.
Podáváme s křenem, pažitkou, kyselými houbami a (Honzovo osobní doporučení) oroseným pivkem. Dobrou chuť!