Mám obrovskou radost, že se můžeme pochlubit dalším hostováním u nás na blogu, a to legendárním receptem na panenku od našeho kamaráda a fantastického kuchaře Davida Šaška. Kdo jste ji někdy ochutnal u něj v restauraci, asi víte o čem mluvím. Tahle panenka je totiž božská. David recept trošku zjednodušil pro domácí účely a vy si teď tuhle parádu můžete zkusit připravit i doma. Nebo se na ni stavte do pražské restaurace Coda v hotelu Aria. Děkujeme!
Na 4 porce budeme potřebovat:
Vepřová panenka
očištěnou panenku 4ks (špalíky á 250g)
sůl, pepř
olej k opečení
rendlík o obsahu 2L, naplněný do poloviny osoleným zeleninovým vývarem a pár větvičkami čerstvého tymiánuBramborová kaše
500 g omytých brambor ve slupce
250 ml smetany
50 g másla
sůl k dochuceníOmáčka z uzených kostí:
0,8 kg vepřových žeber
0,2 kg uzených vepřových žeber
50 g oloupané šalotky
sůl, pepř, kmín
2 stroužky česneku
vodu k podléváníNakládané šalotky:
500 g oloupaných, podélně na proužky nakrájených šalotek
400 ml červeného vinného octa
360 ml vody
120 g cukru
lžičku celého černého pepře
lžičku celého nového koření
3 bobkové listy
Panenku důkladně osušíme, osolíme a opepříme (čerstvě mletým černým pepřem). Zprudka opečeme na rozpálené pánvi kolem dokola a na bocích, abych získali zlatohnědou barvu po celém obvodu.
Sundáme z pánve a vložíme do rendlíku do připravené horké várky, která dosahuje 80-85 °C zapnutá na nejnižší stupeň plotny. Tekutina by neměla vařit (bublat). Po 13-14 minutách maso vyjmeme, necháme okapat a krájíme na asi 3 cm silné špalíky. Ihned podáváme. Pokud chceme maso připravit sous vide, ideální je teplota 56 °C po dobu tří hodin.
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Ihned oloupeme a přepasírujeme přes jemný mačkač, nebo síto.
Smetanu začneme ohřívat již během vaření brambor, tak abychom ji měli horkou a k dispozici zároveň po jejich přepasírování.
Do přepasírovaných horkých brambor přidáme čerstvé máslo a silikonovou stěrkou vše utřeme do hladké hmoty. Pak po dávkách zašleháváme metličkou smetanu, dokud nedosáhneme jemné, lehce nadýchané konzistence. Na závěr ještě ochutnáme a případně dosolíme (brambory vaříme nejprve ve slupce, abychom dosáhli co nejmenší vodnatosti výsledné kaše).
Vepřová žebra rozdělíme nadrobno, osolíme, opepříme, posypeme celým kmínem a potřeme drceným česnekem. Vložíme do malého pekáčku či rendlíku, tak aby se kosti dotýkaly. Podlijeme trochou vody asi do jedné třetiny a pečeme v rozpálené troubě na 160°C hodinu a půl dozlatova. Během pečení podléváme a přeléváme výpekem. Nakonec šťávu přecedíme přes sítko a případně dosolíme.
Vodu, ocet, cukr a koření smícháme v rendlíku (obsah 2 l), přivedeme k varu a dál táhneme asi 2-3 minuty. Vložíme šalotku, promícháme a necháme pár vteřin přejít varem. Odstavíme a necháme v nálevu vychladnout. Pak skladujeme v lednici ve skle i několik měsíců. Podáváme studené jako součást teplého jídla, nebo na salátu.
A ještě tečka na závěr: pokud máte rádi pancettu, a já si myslím, že určitě ano, můžete přidat pár dokřupava opečených kousků na závěr 🙂 Mňam!