Pracovně týhle polívce říkáme zbytkovka. Na tuhle polévku můžete použít prostě tu zeleninu, co máte doma. Není to striktní recept, spíš jde o to, uvařit poctivou, vydatnou polévku, kde spotřebujete všechny zbytky a ještě vám bude fakt chutnat.
Na 6-8 porcí budeme potřebovat:
1 cibuli
1 mrkev
3 stroužky česneku
kousek lilku, cukety, květáku, fenyklu, atd
1 plechovku fazolí v nálevu (nebo jinou parádu ze spíže)
1 lžičku garam masaly
1 lžičku bezlepkové sójovky
2 brambory
2 lžíce bezlepkové mouky (pokud nejsme bezlepkáři, můžeme dát klasiku, stejně jako u sójovky)
2 bobkové listy
sůl, pepř
olivový olej
1 lžíci másla
1,2 l voda
parmezán na postrouhání
Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme na oleji. Než se začne chytat, přidáme polovinu česneku a opečeme, přidáme lilek a opečeme dohromady. Přidáme koření a necháme zarestovat. Přisypeme mouku a orestujeme.
Přidáme brambory, vycezené fazole, vodu a necháme vařit asi 10 minut. Potom přidáme zbytek zeleniny a necháme ještě vařit 5 minut.
Dochutíme solí, pepřem, máslem a sójovkou. Nakonec na talíř nastrouháme parmezán, přidáme bazalku na ozdobu a pokapeme olivovým olejem. Dobrou chuť!