U nás doma jede hlavně maso, ale občas Honzu dokopu k tomu, aby do jídelníčku zapojil nějakou tu zeleninu. On se samozřejmě vzpírá, takže tentokrát mi tam nacpal kuřecí játra. A musím uznat, že to bylo fajn.
Na dvě porce budeme potřebovat:
3 baby karotky
3 kusy zeleného chřestu
40 g salátové okurky
30 g znojemských okurek
50 g hlívy ústřičné
30 g brokolice
30 g Romanesca
30 g kedlubny
2 ředkvičky
30 g polníčku
100 g kuřecích jater
2 plátky toastového chleba
20 g másla
1 rajče na stonku
15 g petržele
Sůl a pepř
Postup
Na mandolíně nakrouháme najemno okurky, brokolici, ředkvičky a romanesco. Vše vložíme do studené vody. Chřest oloupeme na tenké proužky škrabkou na zeleninu.Hlívu natrháme a odstraníme spodní část, která má tendence být tvrdší.Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Nakrájíme i nakládanou okurku a kedlubnu.
Játra si očistíme, zbavíme je tvrdších částí a hlavně těch nedobrých (hořkých, žlutých, bílých, škaredých).
Plátky toastového chleba nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova na másle, lehce osolíme.
Játra opečeme, na pánvi je osolíme, opepříme a po prvním otočení přidáme natrhanou hlívu. Pokračujeme asi 2 minuty a přidáme petržel. Aby petržel vynikla a rozvoněla se, potřebuje teplo, proto se vždycky přidává ke konci vaření.
Vše osušíme a naskládáme na talíř, překapeme vinaigrettem a libovolně nazdobíme polníčkem a veškerou zeleninou. Bon apetit!